Značajne olakšice za zapošljavanje novih radnika

Bez autora
Feb 21 2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje potpisali su Sporazum o učinku za 2016. godinu, koji treba da doprinese bržem zapošljavanju nezaposlenih građana Srbije.Sporazum o učinku je godišnji sporazum kojim su predviđeni konkretni zadaci i obaveze Nacionalne službe za zapošljavanje na postizanju ciljeva i ostvarivanju rezultata kroz sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja. Radi boljih efekata ovih mera i veće motivisanosti, u ovoj godini su predviđene i olakšice za poslodavce koji učestvuju u javnim pozivima Nacionalne službe za zapošljavanje.

Značajne olakšice za zapošljavanje novih radnikaMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović potpisali su danas Sporazum o učinku za 2016. godinu, koji treba da doprinese bržem zapošljavanju nezaposlenih građana Srbije.

Sporazum o učinku je godišnji sporazum kojim su predviđeni konkretni zadaci i obaveze Nacionalne službe za zapošljavanje na postizanju ciljeva i ostvarivanju rezultata kroz sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja. Radi boljih efekata ovih mera i veće motivisanosti, u ovoj godini su (u odnosu na raniji period) predviđene i olakšice za poslodavce koji učestvuju u javnim pozivima Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na konferenciji za novinare koja je tom prilikom organizovana, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović istakao je da su sredstva opredeljena budžetom za ovu godinu dovoljna i da će biti usmerena pre svega na zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, u koje spadaju mladi do 30 godina, višak zaposlenih, stariji od 50 godina, lica bez kvalifikacije i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći i Romi.

Martinović je podsetio i da je realizacija plana predviđenog po istom sporazumu za prošlu godinu premašena za 15%. Prošle godine u mere aktivne politike zapošljavanja uključene su 150.953 osobe, među kojima 7.578 osoba sa invaliditetom, što je za 38,92% više nego u istom periodu 2014. godine. U finansijske mere uključeno je 25.790 osoba, što je tri puta više nego u istom periodu 2014. godine.

U programe dodatnog obrazovanja i obuke (Obuke na zahtev poslodavca, Program stručne prakse, Sticanje praktičnih znanja, Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih) uključeno je 8.013 nezaposlenih, od kojih 418 osoba sa invaliditetom. U obuke za tržište rada uključeno je 1.156 polaznika, od kojih 399 osoba sa invaliditetom. U javne radove uključena su 10.853 lica (1.266 iz kategorije osoba sa invaliditetom), što predstavlja 164,43% od planiranog broja (od toga 98,39% iz kategorije teže zapošljivih).

Subvencije za samozapošljavanje su dodeljene za 3.803 lica, od čega 116 osoba sa invaliditetom (realizacija 121,5% u odnosu na planirani broj). Ovom merom obuhvaćeno je 92,82% lica iz kategorije teže zapošljivih. Subvencijama za otvaranje novih radnih mesta obuhvaćena su 2.832 lica, od čega 142 osobe sa invaliditetom. Sva lica bila su iz kategorije teže zapošljivih.

Zoran Martinović je pozvao sve poslodavce, kako iz privatnog tako i iz javnog sektora, i nezaposlene, da se aktivno uključe u javne pozive za 2016. godinu, koje je Nacionalna služba ovih dana raspisala.

„Javni pozivi će ostati otvoreni do kraja godine, odnosno do utroška planiranih sredstava, osim javnih poziva za javne radove i samozapošljavanje, koji ostaju otvoreni dva meseca“, naglasio je Martinović.

Ministar Aleksandar Vulin istakao je da je Nacionalna služba na sebe preuzela veliku obavezu, između ostalog i da od sredstava opredeljenih budžetom utroši 95%, što znači da će kroz aktivne mere ove godine proći oko 131.000 lica, a posao se garantuje za 40.918 lica.

„U planu su, prvi put, predviđene i značajne olakšice za poslodavce, kako bi rasterećenije ulazili u sporazume sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Tako je smanjena obaveza poslodavaca da radnike zadrže u radnom odnosu - sa 24 na 12 meseci, odnosno za pojedine programe sa 12 na 6 meseci, a svaki poslodavac će učiniti sve da zadrži kvalitetnog radnika koji je kod njega proveo 12 meseci“, istakao je ministar Vulin.

Novina ove godine je i produženje trajanja javnih radova sa tri na četiri meseca. Takođe, povećan je i iznos subvencija poslodavcima koji zapošljavaju radno sposobne korisnike socijalne pomoći na 15.000, umesto dosadašnjih 10.000 dinara po licu.

„Pozivam još jednom sve poslodavce da koriste sve ove mere koje im je država omogućila i tako povećamo zaposlenost u Srbiji“, zaključio je Vulin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik